DOMJÁN EDIT SZÍNÉSZNŐ

1932. december 25.-én született Budapesten a Bak jegyében. Egyszerű vidéki család gyermekeként meglehetősen szerény körülmények között élt szüleivel. 1946-ban költöztek Maglódra, ott végezte az általános iskolát, kitűnővel. Sokat szerepelt iskolai ünnepségeken, szavalóversenyeken. Az iskolaigazgató volt az, aki a Színművészeti Főiskolára történő haladéktalan jelentkezését javasolta a szülőknek. Az önéletrajz és a felvételi kérelem beadását követően behívták meghallgatásra. A felvételin azonnal felhívta magára a figyelmet, mosolygós arckifejezésével, különleges ragyogásával, és felvétele mellett döntöttek. Domján Edit főiskolai hallgató lett. Hajnalban kelt, az órák késő délutánba hajlóan fejeződtek be, a másnapra való tanulás is tekintélyes időt vett igénybe.

Domján Edit szorgalmas, tanulni akaró, igyekvő lány volt. Ezt a keménységét és kitartását nemcsak a Bak jegynek tulajdonítom, hanem nagyon hangsúlyos a precízséget, kitartást, jó szellemi képességeket jelölő Szűz jegynek is. Jól és precízen fogalmaz, jó tanuló. Érzései, indulatai hihetőek voltak, és csodás fantáziával rendelkezett.

A Nyilas jegy is kiemelt, három fontos bolygóval, mely az értelem a szerelem, érzések és nőiesség, szépség jelölői. Kedvelték tanárai, valahogy mindenkit levett a lábáról kedves lényével. Az osztály esze, Kaló Flórián is hamar észrevette, s a Hold, Vénusz közreműködésnek köszönhetően is talán, de korán szerelemmé érett a baráti segítség. A többi osztálytárs is szívesen udvarolt volna Editnek, de tiszteletben tartották szerelmüket. 1954-ban, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, mindkettejüknek szerződést ajánlott. Így mielőtt Szegedre mentek, úgy döntöttek gyorsan összeházasodnak. Kaló Flórián Szegeden albérletet keresett kettőjüknek, havi négyszáz forintért. Röviddel Szegedre kerülésük után férjét, három hónapra elvitték katonának.

A Nyilas jegy nem szeret a monotón, és unalmas dolgokat, így Edit nehezen viselte a vidéki élet magányát, és elveszettnek érezte magát Hétévnyi szegedi tartózkodást követően, visszatértek a fővárosba. 1961 őszétől Domján Edit a Petőfi Színháztól, Kaló Flóriánt pedig a József Attila Színházháztól kapott új szerződést. A Makarenkó utcában, Edit szüleinél laktak kezdetben, majd a XIII. kerületben a Róbert Károly körúton kaptak lakást.

Nyilas jegy az állatok szeretetét jelöli, a Hold az érzelmeket, így a művésznő azonnal vásárolt egy fekete perzsacicát, majd később egy “Princ”-nek keresztelt arisztokratikus külsejű orosz agárt. 1969-re talán a sok munka, talán a siker, és a Rák jegyben álló hírtelen változást jelölő Plútó hatása is, de időzített bombaként felborult, a korábbi harmonikus egyensúly közöttük között, és a válás mellett döntöttek. A művésznőnek volt pár futó viszonya, ami nem a Bakokra jellemző, inkább felerősítette alap jegyére jellemző tulajdonságait, vagyis zárkózottabbá, és befelé fordulóbbá tette.

1972 januárjában, a Magyar Rádió Ablak című műsorában találkoztak először személyesen Szécsi Pállal, a kor kedvelt énekes-sztárjával. A találkozás kölcsönös szimpátiával zárult, és rövidesen szerelmesek lettek egymásba. Domján eljárt Szécsi Pali fellépéseire, segítette szakmai szemmel, elemezte színpadi mozgását, javította kiejtését, mozgáskultúráját. Januártól-októberig tartott csak a nagy szerelem. Szécsi Pál, a közvetlen közelében élő barátok befolyására hallgatva elhagyta októberben Editet, a nagy korkülönbség miatt, állítólag. Mind a kettőjüket nagyon megviselte a szakítás, Edit próbált hatni Palira, mert nagyon sokat ivott, így ma már nehezen kideríthető a későbbi tragédiákhoz vezető igazság.

1972 karácsonyára Domján Edit barátoknak, közeli ismerőseinek ajándékokat vásárolt. December 24-én, karácsonyeste pedig meglátogatta szüleit. Édesanyjának fehér nyakláncot, az öccsének lemezt vitt ajándékba. Vidám mókázással töltötték az estét. Még volt férjével, Kaló Flóriánnal is beszélgettek, és Kaló ígéretet tett, hogy újfent megkéri a kezét, December 25.-én.

Aznap VOLT negyvenéves Domján Edit. Az asztalon búcsúlevél volt, a fürdőszobában orvosságos üvegek, zsilettpengék. Kaló Flóriánhoz is írt búcsúlevelet, amiből kiderült, hogy tudatosan készült a halálára, csak ezt a környezet nem vette észre. A levél nem publikus, pusztán az utolsó mondatát hozták napvilágra, a róla készülő emlékkönyvben: “… ma vagyok negyven éves (!!!)”

Több alkalommal beszélt arról, hogy csak 40 éves koráig akar élni, mert nem szeretne öreg színésznő lenni. Érzékeny természetű volt, nagyon megviselte, hogy Szécsi Pál énekessel kapcsolata is megszakadt, s az, hogy 1972 karácsonyán, a negyvenedik születésnapját egyedül töltötte egy 25m2-es lakásban.

A Szűz jegyben sajnos a Neptunusz bolygó nem jó fényszögben a Merkúr bolygóval, alátámasztja a tényeket, rossz döntést hozott, öngyilkos lett.  Szeretettel gondolok a művésznőre és mosolygós arcát, csengő hangját soha nem felejtem el.

Lunczer Judit  asztrológus

Köszönöm, ha felkeltettem az érdeklődését és megkeres, a saját életével kapcsolatos kérdéseivel.